Kuna leśna – długość życia

Kuna leśna to niewielki ssak drapieżny, z rodziny łasicowatych. Występuje niemal w całej Europie i w Azji aż do Iranu. W Polsce występuje na całym obszarze, choć jej populacja nie jest zbyt duża i często pokrywa się z występowaniem kuny domowej. Cechą charakterystyczną kuny leśnej jest długie, giętkie ciało oraz krótkie nogi. Długość ciała kuny leśnej jest w granicach od 40 do 53 centymetrów, natomiast jej waga oscyluje w granicy od 800 gram do 1,5 kilograma samice oraz od 1,2 kilograma do niemal 2 kilogramów samce.

Występują we wszystkich rodzajach lasów. Najbardziej cenią sobie gęste i stare lasy. Kryjówką dla kuny leśnej są najczęściej dziuple w drzewach. Jej szczytowa aktywność przypada głównie na wieczór oraz noc. Długość życia kuny leśnej na wolności wynosi około 8 do 10 lat, natomiast udomowiona kuna leśna żyje do 15 lat. Miot kuny leśnej liczy od 2 do 7 młodych, które są głuche, ślepe oraz bezzębne. Kuny żywią się głównie małymi ssakami: wiewiórkami, małymi gryzoniami itp. Kuny żyjące w Szkocji żyją się nawet krabami.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Huntertools.pl

Zoomaniak.pl - miło gościć Ciebie na stronie, która w całości poświęcona jest zwierzakom. Znajdziesz tutaj szczegółowy opis zwierząt, ciekawe porady, informacje. Do każdego artykułu dodane zostały zdjęcia. Każde zdjęcie ma podaną lokalizację gdzie zostało znalezione. Jeżeli znajdziesz na stronie jakiś błąd np: zdjęcie nie pasuje do artykułu lub niepoprawną informację to zapraszam do kontaktu. E-mail do administracji znajduje się w dolnej części strony. Zapraszam do komentowania newsów oraz częstych odwiedzin strony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *